krem ziemniaczany

KREM ZIEMNIACZANY

Krem ziemniaczany,  to idealna zupa o tej porze roku. Za oknem śnieg, a ja rozgrzewam się pyszną zupą. Syta, aromatyczna i prosta w wykonaniu zupa, bo takie lubię najbardziej.krem ziemniaczany 3

Składniki:
6 ziemniaków (ok 60 dag.)
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
1-2  łyżki oliwy
6 szklanek bulionu mięsnego lub 6 szklanek wody i 3 kostki rosołowe
1 łyżeczka suszonej bazylii
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
1 żółtko
1/3 szkl. śmietany 18-to %
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
grzanki lub groszek ptysiowy wg. uznania

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Myjemy i obieramy warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy wzdłuż, seler w plastry, cebulę na pół, układamy na blaszce lekko smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika. Włączamy funkcję grill i pieczemy ok 30 min. Takie warzywa dodadzą zupie cudownego smaku i aromatu. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do nich grillowane warzywa i zalewamy bulionem. Ja miałam zamrożony mięsny bulion, więc użyłam takiego ale możemy zrobić sobie bulion z kostki i też będzie ok. Teraz wrzucamy wszystkie przyprawy (liść, ziele, bazylia, trochę soli), dodajemy łyżkę masła. Gotujemy ok. 35 minut do miękkości ziemniaków. Kiedy już ziemniaki się ugotują wyciągamy z zupy wszystkie warzywa, ziele, liść. Zostawiamy tylko ziemniaki. Miksujemy zupę z ziemniakami na gładki krem. Żółtko mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Z pozostałych warzyw, żeby się nie zmarnowały (oprócz cebuli) możemy sobie zrobić sałatkę.
krem ziemniaczany 2
Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>